Kavuk teslim töreninden önce iki oyuncu duygularını anlattı: ‘Binlerce meslektaşım adına alıyorum’
Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, 20 Eylül Pazar akşamı İBB’nin de desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek özel bir devir teslim töreniyle Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Sağlık sorunları nedeniyle kavuğu kısa sürede devretmek zorunda kalan Öztekin, “Hüzünlü bir devrediş olacak. Çünkü ben kavuğu aldıktan sonra alkışlardan mahrum oldum” dedi. Tarihi kavuğu teslim alacak olan Şevket Çoruh ise “Bana verilmiş değil, bize verilmiş diye bakıyorum. Mart ayından beri kapalı salonlarına rağmen hâlâ içlerinde tiyatro aşkı olan, mesleklerini, sanatlarını yapmaya çalışan binlerce oyuncu arkadaşım, meslektaşım adına da alıyorum” dedi.
Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye ardından Münir Özkul, Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin’e emanet edilen Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, 20 Eylül Pazar akşamı İBB’nin de desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek özel bir devir teslim töreniyle Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Tarihi tören öncesinde Rasim Öztekin ve Şevket Çoruh, duygu ve düşüncelerini paylaştı.
“SAĞLIĞIMDAN DOLAYI YAPAMIYORUM”
Sağlık sorunları nedeniyle kavuğu kısa bir sürede devretmek zorunda kalan Rasim Öztekin, karar anını şöyle anlattı:
* Ben ustamı, Ferhan Şensoy’u aradım. Böyle böyle diye anlattım. Dedim ki usta, ‘Sağlığımdan dolayı yapamıyorum” dedim.
* Onun için artık bende daha fazla kalmasının bir gereği yok. ‘Ben, Şevket Çoruh’u düşündüm, ne dersin?’ dedim. O da ‘Çok iyi fikir’ dedi.
Şevket Çoruh ise hiç beklemediği bir anda Rasim Öztekin’den telefon geldiğini belirterek, “Söyleyince bir sessizlik oldu, uzun bir sessizlik oldu. Sanırım Rasim Ağabey de duygulandı herhalde” dedi. Rasim Öztekin, “Şevket çok heyecanlandı. 1 hafta kadar uyuyamamış. 2 gün kadar ağlamış. Ondan sonra çok heyecanlanmış” diye o anları anlattı.
“HÜZÜNLÜ BİR DEVREDİŞ OLACAK”
Kavuğun devir teslim töreninin çok sık karşılaşılmayan, tarihi bir an olduğuna dikkat çeken Öztekin, şöyle konuştu:
* Böyle törene sahip çıkmak çok güzel bir şey. Aslında hüzünlü bir devrediş olacak. Çünkü ben kavuğu aldıktan sonra alkışlardan mahrum oldum. Çünkü sağlığım dolayısıyla yapamadım tiyatro, canlı performans yapamadım. Kavuk alkış almadı yani bendeyken. Bundan dolayı biraz üzgünüm.
* Zaten çok çabuk devretmemin nedeni de bu. 4 sene bende kaldı. Eğer tiyatro yapamayacak durumdaysam kavuğun bende kalmasının bir anlamı yoktu.
* Kavuğu taşıma onuru, gururu, bütün tiyatro yaşantım içindeki en önemli olaydır. Ustamdan beratımı almaktır. Ondan mezun olmaktır. Böyle bir şeyle ödüllendirildiğim için gerçekten çok sevinçliyim, çok mutluyum.
“ŞEVKET’İN OYUNCULUĞUNU BEĞENİYORUM”
Şevket Çoruh’un oyunculuğu hakkında konuşan Öztekin, şunları söyledi:
* Şevket’in oyunculuğunu beğeniyorum. Şevket’in ciddi anlamda tiyatroya katkıları da oldu.
* İşte bir Baba Sahne’yi oluşturdu. Çok güzel bir sahne kazandırdı. Onu yaşatmaya çalışıyor ve tiyatroya olan sevgisi, tiyatroya olan düşkünlüğünü biliyorum ve oynadığı oyunları da biliyorum. Dolayısıyla bunlar benim için bir kıstas oldu tabii.
Şevket Çoruh ise, şu ifadeleri kullandı:
* Geleneksel Türk tiyatromuzun simgesi olan kavuğun, 20 Eylül’de Rasim Ağabey’in elinden almak, devralmak benim için inanılmaz bir duygu. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu temsil eden bir simge.
* Aslında Türkiye’de her şeye tiyatro yapabilen, tiyatro salonları açan, oyunları oynayan, tüm tiyatro emekçilerinin simgesi. Ben de bir müddet bunu taşıyacağım.
“BİNLERCE MESLEKTAŞIM ADINA ALIYORUM”
“Beyoğlu’nda Ses Tiyatrosu’na ilk gittiğim zaman hissettiğim duyguları, ileride ben de yapmak istemiştim, ben de oluşturmak istemiştim” diyen Çoruh, şöyle konuştu:
* Türkiye’de birçok usta bunu denedi. Ferhan Ağabey bunların başında gelir ki 1885’te açılmış ve sonradan kaderine terk edilmiş bir Ses Tiyatro’sunu 30 küsür senedir yaşatıyor. Çok önemli bir şey bu.
* Biz de Kadıköy bölgesinde Anadolu Yakası’nda böyle bir salon bulup yeniden fabrika ayarlarına getirip, seyirciyle buluşturduk. Aslında ustalarımın yaptığını yapıyorum.
“Bana verilmiş değil, bize verilmiş diye bakıyorum bu kavuğu” ifadelerini kullanan Çoruh, “Bizler, Baba Sahne ya da Mart ayından beri kapalı salonlarına rağmen hâlâ içlerinde tiyatro aşkı olan, mesleklerini, sanatlarını yapmaya çalışan binlerce oyuncu arkadaşım, meslektaşım adına da alıyorum birazcık. O yüzden ‘ben’ değil, ‘biz’ olarak görüyorum” dedi.
İMAMOĞLU: BİZİM İÇİN GURUR VERİCİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Kavuk, hem İstanbul’un hem de köklü bir geleneğin simgesi. Bu geleneğe ev sahipliği yapmak bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.
Sevgili Koç burçları, bugün kendi iç dünyanıza yöneleceksiniz. Uyanmak ve yeni bir güne başlama her zamankinden daha zor olacak. Hayatınıza dair kontrolü kaybettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Dengede kalmak için her zamankinden daha fazla efor sarf etmelisiniz.
Sevgili Boğa burçları, en ufak bir sorunun aniden bir ölüm kalım durumu olduğunu hissedebilirsiniz. Ruh halinize bağlı olarak, tam bir felaketin eşiğinde olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak bir sonraki dakika bütün bunların yok olup gittiğini göreceksiniz. Derin bir nefes alın ve olayları akışına bırakın.
Sevgili Yengeç burçları, bugün iletişim kanallarınızı sık sık kontrol edin. Sevdiklerinizin sizinle iletişim kurmaya çalıştığı fark edeceksiniz. Bazı meseleleri halletmek için bu kişiyle bağlantı kurmak önemlidir. Hedefleriniz netse, işler yolunda gitmelidir. Aynı amaç için çalışan iki kişi, ortak çabanın gücünü son derece güçlü kılar. Bu inanılmaz etkiyi hafife almayın.
Sevgili Aslan burçları, bugün düşüncelerinizin uzaklaşarak sizi başka diyarlara götürdüğünü fark edeceksiniz. Şu anda gidilecek çok yol var, bu yüzden birinde zorlandığınızı hissetseniz bile kolayca ulaşabileceğiniz bir başka yol her zaman vardır. Yakında hedefinize varacaksınız. İşin püf noktası hareket etmeye devam etmektir.
Sevgili Başak burçları, bugünhayatın duygusal yönüne fazla kapılmamaya çalışın. İşlerinizi yavaş yavaşta olsa yapmaya çalışın. Çünkü unutmayın ki hareket eden taş yosun tutmaz. Tereddüt etmenin zamanı değil! Hayal ve hedeflerinize ulaşmak için harekete geçmelisiniz.
Sevgili Terazi burçları, etrafınızdaki çılgın hareketlilik karşısında boğulmamaya çalışın. Beklenmedik değişkenler her yerde karşınıza çıkıyor ve ilk tepkiniz bunları normalleştirmek olmalı. Kendinizi sakinleştirin ve kendinizi daha iyi bir şekilde ifade etmeye çalışın.
Sevgili Akrep burçları, hayatınıza daha fazla hareket getirme zamanı! İçinizdeki tutkuyu harekete geçirin. Geçmişte kalan bazı konuların yeniden gündeme geldiğini fark edeceksiniz. Geçmişle yüzleşmek zorunda kalmak planlarınızı alt üst edebilir. Hayatın getirdiklerini kucaklayın.
Arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize ne planladığınızı ve nereye gittiğinizi bildirin, ardından onları geziye katılmaya davet edin. Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, diğer insanları planlarınıza dahil ederek bazı ciddi liyakat puanları kazanabileceğiniz anlamına gelir.
Sevgili Oğlak burçları, bugün hayatın sürprizlerinden korkmayın. Bunun yerine hayatı kucaklayın ve yaşamınıza daha fazla heyecan dahil edin. Sevdiklerinizle bir arada olduğunuz için şanslı hissettiğiniz bir gündesiniz. Kendinizi daha yaşam çizgisinde görüyor olabilirsiniz. İşlerin zamana düzelmeye başladığını fark edeceksiniz.
Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, haritanızın en dinamik iki açısını kesiyor, bu nedenle yaratıcı bir çabada başarılı olmak istiyorsanız, şimdi ona en iyi şansı vermenin tam zamanı. İnsanların fikirlerinize ne kadar açık olduklarına şaşırabilirsiniz.
Sevgili Balık burçları, her şey düzenli olduğunda kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Ancaj sürprizler ve maceralar için mutlaka hayatınızın bir bölümü ayırmalısınız. Çünkü her şeyi kontrol edemez ve yönetemezsiniz. Bazen hayat kendi içinde sizi başka yönlere götürebilir.