Tiyatroya Adanmış Bir Yaşamın Belgeseli: “Genco”

Tiyatroya Adanmış Bir Yaşamın Belgeseli: “Genco”

Tiyatroya Adanmış Bir Yaşamın Belgeseli: “Genco”

“Ne mutlu bana çok küçük yaşta hayattaki yerimi keşfettim ve asıl sahne üstünde yaşadığımı fark ettim.”

Böyle diyor ‘politik tiyatro’ denince akla gelen isim Genco Erkal, 60 yılı devirdiği sanat yaşamını konu alan belgeselde ve bunun bilincine varınca çıktığı yolculuğu anlatıyor.

Diken’den Seçil Türesay’ın haberini aktarıyoruz:

Selçuk Metin’in yönettiği, görüntü yönetmenliğini Uğur İçbak’ın üstlendiği, ‘Tiyatroya adanmış bir yaşam Genco’nun senaryosu sanatçıya ait. ENKA Sanat’ın sponsorluğunda çekilen belgeselde ömrünün büyük kısmının geçtiği İstiklal Caddesi’nde yürüyerek karşılıyor seyirciyi Erkal. Ve, ‘İstanbul’un Perası’nın, diğer adıyla Cadde-i Kebir’in yeni hali’nden duyduğu üzüntüyü dile getiriyor.

Sadece oynadığı, yönettiği oyunları değil anne-babasını, okul hayatını da paylaşıyor. Taksim’de doğduğu apartmana giderek adının nasıl konduğunu anlatıyor. “Bir gün amcam gelip, ‘Handa bir Kürt delikanlıyı kan davası nedeniyle bıçakladılar’ deyince annem, ‘Oğlumuz olursa adını Genco koyalım’ diyor. Böylece ilk İstanbullu Genco oluyorum.

Galatasaray sonrasında Robert Kolej’e verilince tiyatroyla bağı güçlenen Erkal, “Olmaz” diyen babasının ısrarıyla psikolojiyi seçerek bir ‘diploma ediniyor’ ama içindeki tiyatro aşkı hiç bitmiyor.

22 yaşındayken profesyonelliğe adım attığı dönemi anlatırken, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda ‘Çöl Faresi’ adlı oyunda aynı sahneyi paylaştığı Yıldız Kenter’i “Ustam, can yoldaşımdı’ diyerek yad ediyor.

Bugün onun binlerce kez seyircisiyle buluştuğu Beyoğlu’ndaki sahnelerin çoğunun yerinde yeller esiyor. Elhamra Tiyatrosu, Ümit Sahnesi, müze olan Küçük Sahne’nin önünden geçen usta sanatçı bir dönem oyunlarını sergilediği Ses Tiyatrosu’nun önünde Ferhan Şensoy’a teşekkürlerini iletiyor. Ve, yıllarca oyunlarını sergilediği, restorasyon sürecindeki Muammer Karaca Tiyatrosu’nun geçmişte nasıl yok edildiğini anlatıyor: “Şişhane metro inşaatı sırasında duvarlar çatlamıştı, tamirat gerekliydi ama acil değildi, bahane edip kapattılar ve bizi sokağa attılar çünkü biz burada can yakan, sorgulayan oyunlar oynadık, ‘Aymazoğlu ve Kundakçılar’ ülkemizde yaklaşan dinci tehlikeye karşı insanların duyarsızlığını eleştiren bir oyundu. ‘Sivas 93’ Madımak Oteli’nde 33 canın yakılmasını anlatan belgesel oyun.”

1969’da Dostlar Tiyatrosu’nu kuran Erkal, ‘Nazım Hikmet yolculuğunun ilk durağı’ diye nitelediği, bütünüyle şiirlerden oluşan ilk tiyatro oyunu ‘Kerem Gibi’den bahsederken yasaklandığını, yargılandığını, beraat ettiğini aktarıyor.

1975’te sahneye konulan oyun bu konuda yalnız değil! 12 Mart Muhtırası (1971) ve 12 Eylül darbesi (1980) döneminde oyunlarının oynandığı sahnelere taşlı sopalı saldırılar, hatta molotof kokteyli atıldı. Kelepçeyle DGM’ye (Devlet Güvenlik Mahkemesi) götürüldü; suçu bir toplantıda Nazım Hikmet’ten şiir okumaktı. Bursa’da turnedeyken ‘Asiye Nasıl Kurtulur‘da kullanılan sustalı bıçak nedeniyle gözaltına alındı. “Bu aksesuar, sahnede kullanılıyor” dedi ama, “Suç aleti” dediler. Pasaportuna el kondu, yedi yıl yurtdışına çıkamadı. ABD’den aldığı bir yıllık burs yandı, festivallere gidemedi en önemlisi de kızının yurt dışında yapılması gereken kalp ameliyatında yanında olamadı.

‘Gezi’de iktidarın ödü koptu’

‘Baskı yüzünden iptal edilen oyunlar, sıkıyönetimde sansür edilen oyunların’ sayısının fazla olduğunu dile getiren Erkal, 2000’lerde de tablonun değişmediğini Gezi’den örnek vererek ifade ediyor: “Gezi’yi destekledik tabii. Gezi büyük bir olaydı ilk kez kendiliğinden gelişen, hiçbir ideolojik bağlantısı olmayan bir muhalefet hareketi. İnsanların ne çok ihtiyacı varmış kendilerini sansürsüz ifade etmeye. Baskıcı bir iktidara karşı mizah gücünün şahlanışını gördük burada. Değişik görüşte, inanışta insanların birbirlerine saygı duyarak birlikte yaşama isteğine tanıklık ettik. Neredeyse bir ütopyanın filizlenip yeşermesini yaşadık ama iktidarın ödü koptu tabiiHemen cezalar başladı. Destekleyenlere cezalar yağdı bize de devletin yardımı kesildi, salonlar, üniversitelerin sahneleri bize kapandı kara listeye alındık. Tanıtım sponsorumuz bile iktidardan korkusundan bize desteğini kesti.”

12 Eylül’ün çalkantılı döneminde kısa süreliğine sinemaya yönelen Erkal sahnedeki serüveninde Gorki, Brecht, Steinbeck, Aziz Nesin, Nazım Hikmet, Can Yücel, Ahmed Arif’in aralarında olduğu isimlere selam gönderdi. ‘Marks’ın Dönüşü’‘Sevdalı Bulut’, ‘Azizname’‘Bir Delinin Hatıra Defteri’, Haldun Taner için, “Geleneksel tiyatronun özelliklerini Brechtçi bir yapıya başarıyla ve yerli bir üç kuruşluk operaya uyarlamış” dediği ‘Keşanlı Ali Destanı‘ serüvene dahil olan oyunların birkaçı.

55 oyun yönetti, 80 oyunda oynadı, dokuz oyun çevirdi, 23 oyun uyarladı, bir oyun yazdı. 2019’daki, Dostlar Tiyatrosu’nun 50’nci yıl kutlamalarından bahsederken, “Türkiye gibi sürekli çalkantılı bir ülkede hele politik tiyatro gibi tehlikeli sularda dolaşan özel tiyatronun 50 yıl kesintisiz yaşaması neredeyse bir mucize” diyor Erkal.

Ayşegül Yüksel’in ‘Güneşin sofrasında: Genco Erkal’ın dostlar tiyatrosu serüveni’ kitabı yayınlandı, her gittikleri yerde kutlama yapılıyordu ancak onun deyişiyle ‘pandemi belası’ çıktı.

Önemli olanın ‘her zaman alçakgönüllü, dürüst, yapmacıksız, sahici içten ve tutarlı olmak, yürekten inanarak işini aşkla tutkuyla yapmak‘ olduğunun altını çizen oyuncunun bu sözleri hayatın her alanı için ders niteliğinde.

Sonuna kadar

“Benim esas evim burası, anlaşılan bir şeyler çağırıyor beni buraya. İşim de insanları mutlu etmek, moral vermek ümit aşılamak, bir de insanlar tiyatroya geldiklerinde düşünmenin, eleştirmenin sorgulamanın tadını alsınlar, yalnız olmadıklarını, birlikte daha güçlü olduklarını görsünler” diyen Erkal, genç tiyatro toplulukların kurulmasından mutluluk ve heyecan duyuyor. Onlara elinden gelen desteği veriyor ve yavaş yavaş bayrağı onlara devrettiklerini vurguluyor.

Bunu söylerken de ömrü yettikçe ve sağlığı el verdikçe sahneyi bırakmayacağını da net bir şekilde ifade ediyor belgeselin sonunda: “Sahneye çıktığım her an benim için büyük bir mutluluk oldu ve çıkamayacakmışım gibi sarıldım ona, işte böyle geçti şu yeryüzünde bana tanınmış olan süre. Dilerim böyle de devam eder sonuna kadar çünkü yolculuk devam ediyor hala...”

‘Gelecek nesillere armağan’

Pazartesi akşamı galası yapılan, eylülde yeniden gösterilecek belgesel Genco Erkal’ı anlatmakla sınırlı kalmıyor. Türk tiyatrosu ve Türkiye’nin 60 yıllık yakın siyaset tarihine ışık tutuyor. Bellek tazeleme, öğrenme, bilgi edinme fırsatı sunacak nitelikte. Özellikle de gençler, ilgili alanlarda eğitim gören öğrenciler için.

Gala gecesinde ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu’nun sarf ettiği, “Türk Tiyatro arşivlerine ve gelecek nesillere armağan” sözleri belgesel için biçilmiş kaftan…

Kaynak: https://www.diken.com.tr/tiyatroya-adanmis-bir-yasamin-belgeseli-genco/

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün, Koç burcundaki insanlar için enerjileri yüksek ve hareketli bir gün olabilir. Kendinizi ifade etmek ve liderlik yapmak konusunda daha güçlü hissedebilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanarak yaratıcı projelere odaklanabilir ve etrafınızdaki insanları ilham verebilirsiniz. Ancak, ani tepkiler vermekten kaçınmak ve sabırlı olmak önemli olabilir. İlişkilerinizde açık ve net iletişim kurmaya özen göstermelisiniz. Enerjinizi doğru yönlendirdiğiniz sürece, bugün keyifli ve verimli bir gün geçirebilirsiniz.

BOĞA BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün Boğa burcunu, pratik ve disiplinli olmanın önemli olacağı bir gün bekliyor. Sabırlı ve kararlı adımlar atarak hedeflerinize odaklanmalısınız. İletişim konularında dikkatli olmanız gerekebilir, yanlış anlaşılmalar yaşanabilir. Sevdiklerinizle zaman geçirmek ve onlarla iletişimi güçlendirmek için fırsatlar yakalayabilirsiniz. Kendinize zaman ayırmayı unutmayın ve duygusal dengeyi korumaya özen gösterin. Umarım gününüz güzel geçer!

İKİZLER BURCU YORUMU
YENGEÇ BURCU YORUMU

Bugün iletişime daha fazla önem vermelisiniz. İş ve özel yaşamınızda anlaşmazlıkları çözmek için karşınızdakilerle açık ve net bir iletişim kurmaya çalışın. Bugün duygusal bir denge bulmanız önemli olacak. Kendi duygularınızı ihmal etmemeye özen gösterin. Sağlığınıza özen göstermeyi unutmayın, bugün daha hassas olabilirsiniz.

ASLAN BURCU YORUMU

Bugün duygularınızı daha fazla ifade etme ihtiyacı hissedebilirsiniz. İletişim konusunda daha açık ve net olmak size olumlu sonuçlar getirebilir. Ayrıca içsel gücünüzü ve yaratıcılığınızı ortaya koymak için uygun bir gün olabilir. İlişkilerinizde samimi ve anlayışlı olmaya özen göstermek sizi daha fazla yakınlaştırabilir. Değişimlere açık olun, hayatınıza pozitif enerji çekecek fırsatlar gelebilir.

BAŞAK BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün tüm dikkatinizi önemli işlere odaklayabileceğiniz bir gün olabilir. Detaylara fazla takılmadan büyük resme odaklanmaya çalışın ve gerekli kararları hızlıca alın. İletişimde olduğunuz kişilere karşı anlayışlı ve sabırlı olmaya gayret edin. Bugün hayal gücünüzü kullanarak yaratıcı projelere odaklanabilir ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. İyi bir gün geçirmeniz dileğiyle!

TERAZİ BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün Terazi burcu için iletişim konuları ön planda olacak. Bugün kendinizi ifade etmek ve iletişim kurmak konusunda daha cesur ve kararlı olabilirsiniz. Duygularınızı açıkça ifade etmekte zorlanabilirsiniz, bu yüzden karşınızdakilere samimi duygularınızı net bir şekilde aktarmak önemli olacak. Bu süreçte anlayışlı olmaya özen gösterirseniz, iletişim problemlerini çözmek daha kolay olacaktır. Ayrıca, bugün yeni insanlarla tanışmak veya sosyal etkinliklere katılmak da olumlu sonuçlar getirebilir.

AKREP BURCU YORUMU

Bugün ilişkilerinizde derin konuları konuşmaktan kaçının. Duygusal olarak biraz hassas olabilirsiniz ve ani patlamalar yaşayabilirsiniz. İçsel denge ve huzur için kendinize zaman ayırmanız önemli olabilir. Bugün daha fazla dinlenmeye ve sakinleşmeye ihtiyacınız olabilir. Özellikle iş hayatınızda odaklanma ve motivasyonunuzu korumaya dikkat edin.

YAY BURCU YORUMU

Arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize ne planladığınızı ve nereye gittiğinizi bildirin, ardından onları geziye katılmaya davet edin. Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, diğer insanları planlarınıza dahil ederek bazı ciddi liyakat puanları kazanabileceğiniz anlamına gelir.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün sakin ve dengeli bir şekilde ilerlemeye gayret etmeniz gereken bir gün olabilir. Kendinizi işlerinizi planlamaya ve hedeflerinize odaklamaya çalışın. Sabırlı ve disiplinli olmanız, günü verimli bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır. Ufak tefek aksiliklerle karşılaşabilirsiniz ancak kararlılığınızı kaybetmeyin, her engeli aşabilecek güce sahipsiniz. Özel hayatınızda iletişimde daha açık olmanız gerekebilir, sevdiklerinizle duygularınızı paylaşmaktan çekinmeyin.

KOVA BURCU YORUMU

Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, haritanızın en dinamik iki açısını kesiyor, bu nedenle yaratıcı bir çabada başarılı olmak istiyorsanız, şimdi ona en iyi şansı vermenin tam zamanı. İnsanların fikirlerinize ne kadar açık olduklarına şaşırabilirsiniz.

BALIK BURCU YORUMU

Bugün duygusal olarak daha hassas olabilirsiniz. İnsanlarla iletişimdeki inceliğiniz sayesinde yanınızdakilere destek olabilir, onları rahatlatabilirsiniz. Ancak, kendi duygusal ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmemelisiniz. İçsel dengeye odaklanmak ve kendinize zaman ayırmak için fırsatlar yaratın. Enerjinizi doğru yönlendirmek, hobilerinize zaman ayırmak veya rahatlama teknikleri kullanmak size iyi gelecektir. Kendinizi yeniden motive etmek için yapıcı düşüncelere odaklanın ve geleceğe umutla bakın.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM