ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN MEKTUBUNA VERDİĞİM CEVAP

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN MEKTUBUNA VERDİĞİM CEVAP

Üniversite öğrencisi mektubunda şöyle diyor:
Doğan Hoca’m merhaba.
Ben Türkçe Eğitimi A.B.D. 2.Sınıf öğrencisiyim. Yani hem öğretmen adayı, hem öğrenciyim. Size sorum şudur: Ben üniversite hayatını boş geçirmek istemiyorum. Yani; gel, 4 yıl oku, diplomanı al git, olmasın istiyorum. Eğitim hayatımı dolu dolu geçirmek istiyorum. 4 sene sonunda elimde, kafamda bir şeyler olsun istiyorum.
Sizin bana önerdiğiniz, üniversite yıllarında şunu şunu kesin yapmalısın, şunlardan uzak dur dediğiniz öneriler var mıdır? Varsa lütfen paylaşır mısınız değerli hocam?
Çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
***
Önce seni kutluyorum. Niyetinin saflığını inşa etmek yoluna girmiş bir gençsin. Kutlarım.
Önerilerim şunlar:
1- Her gün kendi gelişimin için en az bir saat ayır.
a. Bu bir saatin 10 dakikasında, günlük tut. O gün senin için önemli olan olayları yaz;
b. Duygularını gözle ve baskın duygularını yaz. Bu duyguların nereden geldiğini bulmaya çalış, çocukluğundan mı, yoksa çevreden mi, bu duyguların kaynağı üzerinde düşün- 5 dk.
c. Bugün ben “Kendi Yaşamımda Kendim Olarak Ne Kadar Vardım?” sorusunu sor ve 100 üzerinde değerlendir. ‘0’ hiç yoktum, ‘100’ dopdolu vardım, anlamına gelir. Üzerinde çok düşünmeden içinden gelen ilk puanı ver. Puan verdikten sonra üzerinde düşün. Ve deftere düşündüklerini yaz. 5 dk.
d. Yarınını planla. Yarın yapman gereken şeylerin bir listesini çıkart ve her işin önceliğini ve ne kadar zaman ayrıcağını belirle.
Bu dediklerime toplam 30 dk verin.
2- Günde en az 30 dakika kendi gelişimin için ders dışı kitap oku. Önemli cümlelerin, fikirlerin üzerinde dura dura, düşündüklerini kitap kenarına yaza yaza oku. Bu kitaplar gelişim kitapları olmak zorunda değil. Önemli yazarların edebiyat, tarih, düşünce kitapları olabilir. Üniversiteyi bitirdiğin zaman Türk Edebiyatı, Amerikan, İngiliz, Rus, Fransız, Alman ve İspanyol edebiyatının önemli klasiklerini (her birinden en az 3’er kitap okumuş olmalısın.)
Kendini geliştirmek amacıyla benim kitaplarımdan aşağıdaki kitaplarımı okumanı öneririm.
– SAVAŞÇI
– MIŞ GİBİ YAŞAMLAR
– GERÇEK ÖZGÜRLÜK
– EVLENMEDEN ÖNCE
– ÖĞRETMENİM BİR BAKAR MISIN?
3- Günde en az bir yeni kelime öğren.
4- Sana yakışmayanı yapma ve söyleme. Kendine olan saygını kaybetmemeye özen göster.
Bana yazdığın için teşekkür ederim. Başarılar dilerim. Kendi gelişmesine önem vermeyen bir öğretmen öğrencilerinin gelişmesine gerçekten önem veremez. Seni kutlarım.
Selamlar, sevgiler
(Doğan Cüceloğlu 16 Kasım 2018)
Bir su kütlesi, ağaç ve şunu diyen bir yazı '"Üniversite Öğrencisinin Mektubuna Verdiğim Cevap"' görseli olabilir
Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Merhaba! Bugün Oğlak burcundaki kişiler için finansal konular ön planda olabilir. Maddi konularda daha dikkatli olmanız gerekebilir. İş hayatınızda disiplinli ve kararlı adımlar atarak hedeflerinize daha hızlı ilerleyebilirsiniz. Aynı zamanda sevdiklerinizle vakit geçirerek duygusal dengeyi sağlamanız da önemli olacaktır. Ufak tefek sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmanızda fayda var. Sevgiyle kalın!

KOVA BURCU YORUMU

Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, haritanızın en dinamik iki açısını kesiyor, bu nedenle yaratıcı bir çabada başarılı olmak istiyorsanız, şimdi ona en iyi şansı vermenin tam zamanı. İnsanların fikirlerinize ne kadar açık olduklarına şaşırabilirsiniz.

BALIK BURCU YORUMU

Bugün duygusal olarak daha hassas olabilirsiniz. İnsanlarla iletişimdeki inceliğiniz sayesinde yanınızdakilere destek olabilir, onları rahatlatabilirsiniz. Ancak, kendi duygusal ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmemelisiniz. İçsel dengeye odaklanmak ve kendinize zaman ayırmak için fırsatlar yaratın. Enerjinizi doğru yönlendirmek, hobilerinize zaman ayırmak veya rahatlama teknikleri kullanmak size iyi gelecektir. Kendinizi yeniden motive etmek için yapıcı düşüncelere odaklanın ve geleceğe umutla bakın.

YAZARLAR / Tümü
admin: hafta sonları gitmeli
2023-07-15 00:59:20