Arap dünyası ile Osmanlı arşivi arasında köprü oldu

Arap dünyası ile Osmanlı arşivi arasında köprü oldu

Arap dünyası ile Osmanlı arşivi arasında köprü oldu

[Fotoğraf: TRT Haber]

Hayatının son 30 yılını Osmanlı arşiv belgelerini Arapçaya çevirerek geçirdi. Sayfalar arasında yatan Arap tarihinin izini sürdü. 77 yaşındaki Kemal Ahmet Hoca, o coğrafyayla Osmanlı arşivi arasında köprü oldu. İşte Hoca’nın yaşam hikayesi…

Ola Karakurt

1943 yılında Halep’te Türkmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kemal Ahmet Hoca, Arap dünyasının Osmanlı arşivindeki gözü ve kulağı oldu.

77 yaşında olan Hoca, İstanbul’daki evinin küçük bir odasında kendi ifadesiyle ‘zamanla yarışarak’ çeviri yapıyor. En büyük motivasyonu ise köklü Osmanlı geçmişini Arapçaya aktarma arzusu.

İlk, orta ve lise eğitimini Suriye’de tamamlayan Hoca, önce Şam Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Ardından Türkiye’ye gelerek İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünden mezun olarak 2’nci ana dili olan Türkçeyi iyi konuşması nedeniyle 1977’de Suudi Arabistan’daki Cidde Radyosu’nda Türkçe yayın bölümünde spiker olarak çalışmaya başladı. Kısa süre sonra Türkçe Yönelik Yayınlar Bölümü Başkanı oldu.

“Türkçe Arapça ve Farsça da bildiğim için Osmanlıcayı kolay öğrendim”

Hoca, Osmanlıcaya nasıl yöneldiğini, bunca yıllık deneyiminden sonra geçmiş ve gelecek ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:

“1993 yılında İstanbul’a yerleştim. Esas benim ana dilim Türkçedir. Kültürüm Arapça olduğu için de (Osmanlıcayı öğrenme konusunda) denklemin yarısını halletmiştim. Kaldı ki biraz da Farsça öğrenince, Osmanlıca belgeleri tercüme edebilir bir seviyeye geldim. En çok, ‘Mühimme defterleri’ olarak bilinen belgelerde zorluk çekiyordum. Ancak gayret ede ede onları da çözdüm. 

 

Arap dünyası ile Osmanlı arşivi arasında köprü oldu

 

Tercüme ettiğim belge sayısı 50 bini geçti. En son Arap aşiretleriyle ilgil 4 bin belgeyi çevirdim.

Meşhur Ali Vasıp Efendi’nin kitabını çevirdim. Orada Osmanlı hanedanının son dönemi ve sürgün hayatını anlatılıyor. 550 sayfalık bir kitap.”

“Araştırmacılar bana konu bildirir, ilgili belgeleri bulur çeviririm”

“Araştırmacılar, master ve doktora talebeleri bana konu gönderirler. Ben onlar için ilgili belgeleri arşivden bulur, çevirir onlara gönderirim.

Bende çevrilmiş Osmanlı belgeleri bayağı birikti. Son dönemde bu belgelerden kitap çıkarmaya başladım. Mesela, ‘Osmanlı Arşivinde Eşraf Belgeleri’ isimli kitabım bir süre önce Mısır’da basıldı. 608 sayfa. Meşhur Tahsin Paşa hatıratını 1994 yılında tercüme ettim. O da Kuveyt’te basıldı.

Ayrıca Mithat Paşa kitabının da çevirisini yaptım. Osmanlı Arşivinde ‘Mesaili Mühimme’ diye bir tasnif var. Yakında onun da kitabı çıkacak. Filistin, Lübnan, Irak ile ilgili belgeleri de sırayla basılıyor.”

“Yüzlerce tarihçi ve araştırmacı benden yararlandı”

“En az 20-25 kitabım var. Yüzlerce tarihçi ve araştırmacı benden yararlandı. Bazıları ise doktorasını aldı ve sonra profesör oldu.

Enteresan bir anekdot anlatayım. Suudi Arabistanlı bir profesör var. Ben onu televizyondan tanırım sadece. O ise beni hiç tanımaz. Sonra da Suudi Arabistan’da Şura Meclisi üyesi oldu. Çok tanınmış bir kimse. Bir konferansa katılmak için buraya geldi. Ben de tesadüf o konferanstaydım. Onu gördüğümde televizyondan tanıdım.

Kendisiyle merhabalaşmak için yanına gittim. Kendimi tanıttım. Kemal Hoca dediğimde, ‘Kim tanımaz ki Kemal Hoca’yı’ dedi bana. Halbuki beni ilk kez görüyor. Beni tercümelerimden tanıyordu.

Ben mütercimim, yorumcu değilim. Hep tercüme işlerini yapıyorum. Yazarların, devletlerin yazılarını bir dilden başka dile naklediyorum.”

“Filistin’e Yahudi göçü Osmanlı arşivinde de tescillenmiş”

“Filistin ile ilgili bir kitap hazırladım. ‘Osmanlı Belgelerinde Filistin’ diye bir kitap. Yahudi göçü olsun, siyonist hareketi olsun, Basel’deki konferanslar, İstanbul’da yapılan toplantılar. Rusya’dan ve Avrupa’dan Filistin’e göç, devlet bu göçlere karşı ne gibi tedbirler aldı… Kitap tüm bu konulara değiniyor.

 

 

Ayrıca Osmanlı döneminde Filistin’de yapılan son nüfus sayımı. Köylerin isimleri. Nüfusun kaçı Müslüman, kaçı Hristiyan. Bu Hristiyanlar hangi mezhepten. Hepsi detaylıca anlatılıyor.”

“Mütercim yetiştirmek lazım”

“Araplar da Türkler de Osmanlı arşivinden yeterince faydalanmıyorlar. Osmanlıca bilen mütercimlere ihtiyaç var. Mütercim kalmadı. Bu işte çalışan bir ben varım bir de Iraklı bir profesör var, Fazıl Bayat. O da İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinde (IRCICA) çalışıyor. Orada senede bir kitap çıkıyor. Çok ciddi bir çalışmadır ama yetmiyor.

Türk Devleti, bundan 15 yıl önce Filistin Büyükelçiliğine 140 bin belge verdi. Ne oldu? Bu belgeler aynen yerinde kalıyor. Kim çevirecek bunları? Yapacak kimse yok… Bu belgeleri çevirecek kimse lazım. Yetiştirmek lazım.

Buraya gelen Araplar Türkçeyi öğrendi mi ticarete yöneliyor. Paranın tadını alınca bu konulara ilgi göstermiyorlar.”

“Arşivde en az 50 devletin kültürü ve tarihi var”

“50 devletin tarihi ve kültürü İstanbul’daki Osmanlı arşivinde yatıyor. Bunların tercüme edilmesi lazım. Benim tahminime göre, Arap ülkelerini ilgilendiren belge sayısı 100 milyon civarında olabilir. Bu az bir sayı değil. Bu işe en az bin mütercim lazım. Kaçı var bunun? Kimse yok. Maalesef.

Osmanlıca tüm Müslümanların ortak bir diliydi. Şu an İranlılar Osmanlıcayı okuyunca anlarlar. Hindistan’daki Müslümanlar da öyle.

Osmanlı tarihi bizim müşterek tarihimizdir. Bu tarih sadece Türklerin değil. Aynı zamanda bu Arapların da tarihidir.

 

Arap dünyası ile Osmanlı arşivi arasında köprü oldu

 

Mustafa Sati Husri Bey, Türk eğitiminin öncülerinden biri olarak sayılıyor. Halbuki Kral Faysal ile beraber Irak’a gitti. Sonra da Arap Birliği’nde danışman olarak çalıştı ve Mısır’da vefat etti. Ben onun kitabını çevirdim. ‘Vatan’ diye bir kitap. Vatan dediği Osmanlıyı kastediyor burada. Oysa Araplar, Husri’yi Arap milliyetçiliğinin öncülerinden olduğunu savunuyor. Bu çok enteresan…

Osmanlı tarihine, kültürüne bakınca Türkiye, Suriye veyahut Irak’a sığmayacak kadar büyük bir tarih. Bundan herkesin yararlanması lazım.”

“Tarihini bilmeyen geleceğini bilmez”

“Bence Türklerin de tarihlerini öğrenmek için Osmanlıcayı öğrenmeleri lazım. Osmanlı büyük bir tarih, şerefli bir tarih. Türkiye Osmanlı belgelerini tek tek okuyup, tarihini bilmeleri lazım. Tarihini bilmeyen geleceğini bilmez.

Gençleri büyük bir tehlike bekliyor. Bundan 20 sene önce konuşulan dili şimdi anlayamaz hale gelmişler. Ayrı bir dil, bir lisanları var. Biz de bazen konuştuklarını bile anlayamıyoruz.”

“Gençleri büyük bir tehlike bekliyor”

“Bu sebepten dolayı bence devlete burada önemli bir rol düşüyor. Dilin yozlaşmasına değil asılına dönmesi için uğraşmak gerek.

Gençler, büyük edebiyatçılarımızın eserlerini anlayamıyorlar. Bu işin telafisi lazım. Devlet ve üniversiteler bunu yapar. Bu çok lazım. Çünkü ileride gençler ile yaşlılar birbiriyle anlaşamayacaklar. Bu büyük bir tehlike.”

“Tarihi diziler çok önemli çünkü bizi araştırmaya yönlendiriyor”

“Son dönemde yapılan tarihi diziler çok önemli çünkü bize yol gösteriyor. “Tarihe bakın gidin araştırın” diyor bize adeta. Arşivlerde tarihte bunun çok daha fazlası vardır. Bizi araştırmak için teşvik ediyor.

Bu diziler çok önemli bence. Binlerce çok kıymetli tarih kitabı var. Ama maalesef bu kitapların çoğu ya Arapça ya da Osmanlıca. Çevirmenler yetişemiyorlar.

Elimde Arapça’ya çevirisini yaptığım kitap Cevdet Tarihi mesela. Latin alfabesiyle yazılmış bir kitap ona rağmen gençler eline o kitabı aldığında hiçbir şey anlamıyorlar. 5 ciltlik TDK tarafından basılan bir kitap bu. Ama içindeki kelimeleri anlayanlar çok az. Maalesef bu çok üzücü bir şey.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Bugün içsel huzurunuzu ve sakinliğinizi korumaya özen göstermelisiniz. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşıp pozitif enerjinizi yüksek tutmalısınız. İletişim konularında dikkatli olmakta fayda var, karşı tarafı anlamaya çalışın. Kendinize zaman ayırarak içsel dengeyi sağlayabilirsiniz. Sağlık konularında da dikkatli olmak, beslenmeye dikkat etmek önemli olacaktır.

BOĞA BURCU YORUMU

Merhaba, tabii ki! Bugün Boğa burcunu bekleyen zorlukları aşacak kadar güçlü ve kararlı olabilirsiniz. Sabırlı ve sağduyulu yaklaşımlarınız sizi olumlu sonuçlara götürebilir. İletişim konularında dikkatli olmak ve gerektiğinde özür dilemek ilişkilerinizi olumlu yönde etkileyebilir. Aşk hayatınızda tutkulu ve duygusal bir gün geçirebilirsiniz. Sağlığınıza özen göstermeye devam etmenizde fayda var. Her şeye rağmen bugünü keyifle geçirmenizi dilerim.

İKİZLER BURCU YORUMU
YENGEÇ BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün duygusal olarak hassas hissedebilirsiniz. Sevdiklerinizle zaman geçirmek sizi rahatlatabilir. Kendinize zaman ayırarak içsel huzuru bulabilirsiniz. İletişim konularında dikkatli olmanız gerekebilir, karşı tarafın duygularını da önemseyerek iletişim kurmaya özen gösterin. Enerjinizi doğru yönlendirdiğinizde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Umarım gününüz harika geçer!

ASLAN BURCU YORUMU

Bugün kendinizi daha enerjik ve güçlü hissedebilirsiniz. İletişim becerileriniz üzerinde çalışarak çevrenizle daha iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Bugün, yaratıcılığınızı ve liderlik yeteneklerinizi ortaya koymak için harika bir gün olabilir. Kendinize olan güveniniz sayesinde hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Eğlenceli ve keyifli etkinliklere katılarak stresinizi atabilirsiniz. Aşk hayatınızda tutkulu ve romantik anlar yaşayabilirsiniz.

BAŞAK BURCU YORUMU

Mantıklı ve detaycı yapınız bugün işlerinizin düzenli ve planlı ilerlemesini sağlayacak. İş ortamında problem çözme becerileriniz ön plana çıkabilir. Duygusal anlamda ise dengede olmaya çalışmalısınız ve sakin kalmalısınız. Karşılaştığınız sorunlara çözüm bulmak için pratik yaklaşımlar geliştirebilirsiniz. Bugün, sağlığınıza özen göstermek ve beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmek de faydalı olacaktır.

TERAZİ BURCU YORUMU

Tabii ki! Bugün Terazi burcu için iletişim becerilerinizi daha iyi kullanabileceğiniz bir gün olabilir. Hassas konularda duygularınızı açıkça ifade etmekten çekinmeyin. İlişkilerde karşı tarafın duygularını anlamaya çalışmak önemli olacaktır. Ayrıca, bugün yeni insanlarla tanışmak ve sosyal çevrenizi genişletmek için fırsatlarla karşılaşabilirsiniz. Eğitim ve öğrenmeye yönelik aktiviteler bugün size fayda sağlayabilir. Keyifli bir gün geçirmenizi dilerim!

AKREP BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün, Akrep burcu için duygusal olarak hassas olabilirsiniz. İlişkilerinizde derin duyguların ön plana çıkabileceği bir gün olabilir. Ancak, paranızla ilgili konularda dikkatli olmanızda fayda var, gereksiz harcamalardan kaçının. Bugün, iç sesinize dikkat ederek kararlar alabilir ve güçlü sezgilere sahip olabilirsiniz. İyi bir gün geçirmenizi dilerim!

YAY BURCU YORUMU

Arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize ne planladığınızı ve nereye gittiğinizi bildirin, ardından onları geziye katılmaya davet edin. Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, diğer insanları planlarınıza dahil ederek bazı ciddi liyakat puanları kazanabileceğiniz anlamına gelir.

OĞLAK BURCU YORUMU

Merhaba! Bugün Oğlak burcunu bekleyen biraz zorlu ama sonunda başarılı olacağı bir gün olabilir. Kararlarınızı dikkatlice almanız ve sabırlı olmanız gerekebilir. İş konularında hedeflerinize odaklanmalı ve disiplinli bir şekilde ilerlemelisiniz. Özel hayatınızda ise duygusal olarak kendinizi ifade etmeyi önemseyerek ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz. Kendinize zaman ayırmayı unutmayın!

KOVA BURCU YORUMU

Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, haritanızın en dinamik iki açısını kesiyor, bu nedenle yaratıcı bir çabada başarılı olmak istiyorsanız, şimdi ona en iyi şansı vermenin tam zamanı. İnsanların fikirlerinize ne kadar açık olduklarına şaşırabilirsiniz.

BALIK BURCU YORUMU

Bugün duygusal olarak daha hassas olabilirsiniz. İnsanlarla iletişimdeki inceliğiniz sayesinde yanınızdakilere destek olabilir, onları rahatlatabilirsiniz. Ancak, kendi duygusal ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmemelisiniz. İçsel dengeye odaklanmak ve kendinize zaman ayırmak için fırsatlar yaratın. Enerjinizi doğru yönlendirmek, hobilerinize zaman ayırmak veya rahatlama teknikleri kullanmak size iyi gelecektir. Kendinizi yeniden motive etmek için yapıcı düşüncelere odaklanın ve geleceğe umutla bakın.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM