İzin alarak paylaşıyorum. Mektubundaki şu ifadeye dikkatinizi çekmek istiyorum: “Benim geleceğimi, düşüncelerimi önemsizleştirdiler. Ben de mesleğimi önemsizleştirdim. Yazık oldu. İkimiz de kaybettik!” İşte kaybedenler ülkesinden bir mektup daha!
***
Hocam görülür ve yakınlarım okur kaygısıyla kimliğimi saklayarak yazıyorum. “Annesine, tıp kazansam dahi sana inat gitmeyeceğim!” diyen genci anlıyorum, çünkü aynı durumu ben yaşadım. Vakti zamanında ortaokuldan sonra lise sınavına girip Gökçeada’daki hemşirelik lisesini ilk 10 ile kazanmış bir kızdım. Maalesef ki, “asla hemşire olamazsın”, “asla yatılı okuyamazsın” dayatmalarıyla anne ve babamla karşı karşıya gelmiş ve beni zorla ticaret lisesine yazdırmaya kalkmışlardı. Ve ben de o arkadaşımız gibi istemeye istemeye, zorla, ağlaya ağlaya ticaret lisesinde devamsızlık yapa yapa, yarı dönemde illallah ettirdim öğretmenlerime ve okuldan kendimi attırdım.
Sonra mı? Sonra yine çevrede bir düz liseye yazdırıldım. Orda da okumadım, çünkü ben 8 koca sene o adadaki okulun hayaliyle yanıp tutuştum. Anlayacağınız annem yüzünden liseyi bile bitiremedim. Çok sonra kafama dank etti de dışardan liseyi bitirdim. Baktım olmuyor, kendimi o kurs senin bu kurs benim meslek arayarak, bir meslek edinme çabasıyla oradan oraya vurdum. Ne mi oldum? Ancak bir kuaför oldum…
Ben ki insanlara şifa dağıtacaktım. Ben ki doktor değil hemşire olacaktım. İstesem doktor da olurdum ama annem… Annem beni mahvetti. Annem sırf kendi egosu yüzünden benim mesleki eğitimime izin vermedi. Ona göre kızlar ticaret lisesi okur, mali müşavir olur ve statüsü, anahtarı belli olurdu. Ama olmadım. Bu savaşın iki kaybedeni var hocam. Benim geleceğimi düşüncelerimi önemsizleştirdiler. Bende mesleğimi önemsizleştirdim. Yazık oldu. İkimizde kaybettik hocam.”
***
Bir sohbet ortamı oluşturduğumu hayal ediyorum; orada anneler babalar var, lise ve üniversite çağında gençler var, büyük anne büyük babalar var ve ben sohbeti yönetiyorum. İlk sorum şu oluyor: “Bu kızın annesi babası çocuklarının geleceğini önemsiyor mu?” Sanırım çoğunluk “Evet” diyecektir. O nedenle çocuklarına ilgisiz demek gerçekçi olmaz.
Peki çocuklarının duygu, düşünce ve isteklerini önemsiyorlar mı? Sanırım cevabımız “Hayır” olacaktır. Çocuğunun ne hissettiğini ve ne düşündüğünü önemsemeden çocuğunun geleceğini kendi düşüncelerine göre biçimlendirmeyi önemsemek ne tür bir sevgidir? Bu tür sevgi sağlıklı mı? Çevremizde yaygın mı? Sevmek demek, “bırakalım çocuk ne isterse o olsun,” demek mi? Hem çocuğun hem anne babanın kendilerini var hissedeceği bir sohbet ortamı nasıl oluşur? Bütün bunları sohbet konusu yapmak isterdim.
Benim ülkem hiç farkında olmadan, “Çocuğumun kendisini hiç önemsemiyorum ama onun geleceği benim için çok önemli!” tavrında olan ailelerle dolu. Acaba neden? Yukarıda dile getirdiğim sorularla ilgili düşündüklerinizi merak ediyorum. Böyle bir ortam oluşsa sohbete katılmak ister miydiniz? Selamlar.
Sevgili Koç burçları, günün pozitif enerjisinin sizi geçmesine izin vermeyin. Tutunabilir ve çoğu kişiden daha fazla yararlanabilirsiniz, bu yüzden kendinizi hayatın akışına bırakın. Sorunları düşünmeyi bırakın ve harekete geçin. Bir tarafla veya diğer tarafla sınırlı olduğunuzu hissetmek yerine, konunun her iki tarafının en iyi yönlerini ele alın.
Sevgili Boğa burçları kendi kurallarınızı oluşturmak isteyebilirsiniz, çünkü önünüzdeki kurallardan gerçekten memnun olmayabilirsiniz. Siz ve çevrenizdeki insanlar için tüm sonuçları değerlendirmeden kurallara dair yeni çıkarımlar yapmamaya özen gösterin. Elbette, bazı şeylerin doğru olmadığını düşünüyorsanız, onları değiştirmek için adımlar atın. Geleneksel kısıtlamalar içinde kalmanız için hiçbir neden yok.
Sevgili Yengeç burçları normal rutininizin dışına çıkmak ve çevrenizde neler olup bittiğini görmek için biraz zaman ayırın. O kadar odaklanmış ve belirli bir hedefe o kadar yönelmiş olabilirsiniz ki, dünyanın geri kalanını hesaba katamayabilirsiniz. Bu dış enerjilerin kendi küçük kompartımanında yaptıkların üzerinde büyük bir etkisi olduğunun farkında bile olmayabilirsiniz.
Sevgili Aslan burçları, başkalarının çemberlerinde kalmak zorunda hissetmemelisiniz. Birinin sizden bir şey yapmanızı istemesi, mecbur kalacağınız anlamına gelmez. Başkalarının eğlenmesi için değil, kendiniz için isteklerinizi gözden geçirin. Özgürlük sizin için etkili bir kelime, bu yüzden bu hakkı hayatınızın her alanında uyguladığınızdan emin olun. Bunu sizin için başka kimsenin yapmayacağını unutmayın.
Sevgili Başak burçları, bilinçsizce hareket ediyor olabilirsiniz. Aniden bir görevin yarısına gelirsiniz ve en baştan başlayarak gerçekten neyi başarmayı umduğunuzu merak edersiniz. Enerjiniz ve onu nasıl kullandığınız konusunda daha bilinçli olun. Değerli kaynaklarınızı uzun vadede gerçekten önemli olmayan şeylere israf ederek kendi ayağınıza sıkmadığınızdan emin olun.
Sevgili Terazi burçları bugün sizi zor durumlardan kurtarmak için şansınıza güvenebilirsiniz. Bu, sonuç hakkında çok fazla endişelenmeden kendinizi öne atabileceğiniz bir gün. Sizin tarafınızda şu anda göremeyebileceğiniz çok fazla pozitif enerji var. Üstlendiğiniz her şeyin uzun vadede sizin için tesadüfen işe yarayacağına güvenin.
Sevgili Akrep burçları, sizi hazırlıksız yakalayan insanları ve durumları savuştururken gardınızı almış olabilirsiniz. Arkasını göremeyeceğiniz kadar büyük duvarlar örerken dikkatli olun. Başkalarının girmesine izin vermeyen bir kale inşa etmenin tehlikesi, dışarı bakmanızı zorlaştırmasıdır. Kendinizi dış dünyadan ayırmamak için bir duvarı daha kısa bırakın.
Arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize ne planladığınızı ve nereye gittiğinizi bildirin, ardından onları geziye katılmaya davet edin. Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, diğer insanları planlarınıza dahil ederek bazı ciddi liyakat puanları kazanabileceğiniz anlamına gelir.
Sevgili Oğlak burçları, etrafınızdaki eylemlerin bencil amaçlarla beslendiğini hissedebilirsiniz. Neler olup bittiğini gerçekten gören tek kişi siz olabilirsiniz. Kendinizi insanlara tepeden bakan bir dağ gözlemcisi gibi hissediyorsunuz. Durumun politikasını anlıyorsunuz, ancak yüksek bakış açınızdan etkili bir değişiklik uygulamak için kendinizi güçsüz hissediyorsunuz. Verileri şimdi toplayın ve daha sonra harekete geçin.
Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, haritanızın en dinamik iki açısını kesiyor, bu nedenle yaratıcı bir çabada başarılı olmak istiyorsanız, şimdi ona en iyi şansı vermenin tam zamanı. İnsanların fikirlerinize ne kadar açık olduklarına şaşırabilirsiniz.
Sevgili Balık burçları, bazı planlarınızı bilinçli olarak bırakmanız gerekebilir. Beklenmeyen unsur size biraz yardımcı olabilir, bu yüzden onu uzak tutmaya çalışmak yerine onunla birlikte hareket edin. Olayların doğal akışı sizi daha özgür bir yere götürmeli. Tamamen mantık gibi zihinsel süreçlere güvenmek yerine hayal gücünüzü kullanın.