13. Gwangju Bienali’nde Türk sanatçı: Gözde İlkin

13. Gwangju Bienali’nde Türk sanatçı: Gözde İlkin

Asya’nın ilk ve en prestijli çağdaş sanat bienali olarak kabul edilen Gwangju Bienali’ne dünyanın dört bir yanından katılacak 69 sanatçı arasında Türk sanatçı Gözde İlkin de yer alıyor.

Gözde İlkin (Fotoğraf: Elif Tekneci)

Defne Ayas ve Natasha Ginwala’nın sanatsal yönetiminde, 26 Şubat–9 Mayıs 2021 tarihleri arasında düzenlenecek “Minds Rising, Spirits Tuning” (Bilinçler Yükselir, Ruhlar Birleşirken) başlıklı bienalde, dört farklı mekânda, Güney Kore’den Yeni Zelanda’ya, Etiyopya’dan Brezilya’ya, Lübnan’dan Endonezya’ya toplam 69 sanatçının eserleri sergilenecek.

Dikiş, çizim, ve resmin yanı sıra ses enstalasyonu kullanarak toprak politikasına, kültürel ve politik manzaralara, ve cinsiyet meselelerine atıfta bulunan İlkin, çalışmalarında kullandığı kumaşları kişisel veya kolektif bir belleğin taşıyıcısı olarak sunuyor. İlkin, bu yeni çalışmasında ise yazar Sema Kaygusuz ile iş birliği yaptı.

13. Gwangju Bienali’nin eş küratörlüğünü üstlenen Defne Ayas, Güney Kore’de düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

“Yapay ve sibernetik zekâ tartışmalarının patladığı bu dönemde,  ortak (komünal) aklın da önemi gittikçe arttı; bunun köklerini, şifa teknolojilerinde, anaerkil sistemlerde, animizmde, yerli yaşam dünyalarında, ve anti-sistemik akrabalıklarda görebiliyoruz. Günümüzün siyasi, sosyal ve ekonomik yapılarının algoritmik rejimlere travmatik geçişini – ki pandemi bunu sadece hızlandırdı-, felsefe, nörobilim, antropoloji, siyaset bilimi, ve sanat gibi disiplinleri bir araya getirerek okumak istedik. Amacımız, toplumsal travmaya aşina Gwangju’da, direniş/muhalefet, şifalanma, ve onarım arasındaki ilişkiyi, sergi ve kamu programlarımız üzerinden sunabilmek.”

Eser künye: Gel Git.. Ben, Birkaç Kişi. 2020 (Fotoğraf: Nazlı Erdemirel)

Bienal web sitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden sunulan kamu programlarını Hong Kong’da yaşayan Özge Ersoy yönetiyor. Sanatçı Zeyno Pekünlü ve sosyolog Doç. Dr. Begüm Özden Fırat da, Ruha Benjamin, Lokman Tsui, Vladan Joler ve Djamila Riberio gibi akademisyenler ile birlikte katılımcılar arasında olacak.

Zeyno Pekünlü ve Begüm Özden Fırat, Gwangju’da 1980’de gerçekleşen sivil ayaklanma ve ardından yaşanan katliamın belgelerine ev sahipliği yapan 18 Mayıs Arşivleri Merkezi’nde araştırmacı olarak görev alan Kwon Do Gyun’un da yer aldığı bir panele katılacak.

Sivil ayaklanmaların ve toplumsal hareketlerin görseller üzerinden nasıl temsil edildiğine dair bir atölye çalışması paneli takip edecek.

Eser künye: Dalgınlık Kayası / Stone of Vacuity 2020 (Fotoğraf: Nazlı Erdemirel)

?13. Gwangju Bienali’nde yer alacak sanatçıların listesi ise şöyle:

?OS, Pacita Abad, Korakrit Arunanondchai, Katarina Barruk, Farid Belkahia, Cecilia Bengolea, Seyni Camara, Quishile Charan & Esha Pillay (aka The Bad Fiji Gyals), Yin-Ju Chen, Ali Cherri, Hyun-taek Cho, Vaginal Davis, Cian Dayrit, Emo de Medeiros, Patricia Domínguez, Theo Eshetu, Gerard Fortuné, John Gerrard, Sonia Gomes, Trajal Harrell, Femke Herregraven, Lynn Hershman Leeson, Tishan Hsu, Gözde Ilkin, Jeon Joonho, Jeong Kwan, Jumaadi, Karrabing Film Collective, Sangdon Kim, Sylbee Kim, Timoteus Anggawan Kusno, Duck-Jun Kwak, Gap-chul Lee, Kangseung Lee, Sangho Lee, Liliane Lijn, Candice Lin, Vivian Lynn, Abu Bakarr Mansaray, Angela Melitopoulos, Ana María Millán, Min Joung-Ki, Ad Minoliti, Kyungwon Moon, Siyabonga Mthembu, nasa4nasa, Pedro Neves Marques, Kira Nova, Fernando Palma Rodríguez, People’s Archive of Rural India – PARI, Rajni Perera, Outi Pieski, Angelo Plessas, Gala Porras-Kim, Ana Prvacki, Judy Radul, Sahej Rahal, Zofia Rydet, Jacolby Satterwhite, Arpita Singh, Tcheu Siong, Chrysanne Stathacos, Alexandra Sukhareva, Shannon Te Ao, Sissel Tolaas, Cecilia Vicuña, Ouattara Watts, Shen Xin, Tuguldur Yondonjamts.

Gwangju Bienali hakkında

Asya’nın ilk ve en prestijli çağdaş sanat bienali olarak kabul edilen Gwangju Bienali siyasi kökenlere sahip. Bienal ilk kez 1995 yılında Güney Kore’nin Gwangju şehrinde gerçekleşti. 1980’de Gwangju Demokratikleşme Hareketi’nin önderliğinde gerçekleşen ve daha sonra diktatörlük rejimi tarafından bastırılan sivil ayaklanmanın ruhunu yaşatmak üzere kurulan Gwangju Bienali çağdaş sanata ve toplum mücadelesine dair küresel bir perspektif sunuyor.  Günümüze kadar bienalin küratörlüğünü Okwui Enwezor, Jessica Morgan, Maria Lind, Charles Esche, Hou Hanru, Harald Szeemann, Nancy Adajania, Mami Kataoka ve Sunjung Kim üstlendi. Gwangju Uluslararası bienaller arasında önemli bir yeri bulunan Gwangju Bienali, 2021’de Defne Ayas ve Natasha Ginwala’nın eş küratörlüğünde yapılacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Sevgili Koç burçları, bugün enerjiniz yüksek olacak ve hedeflerinize odaklanacaksınız. İnsanlarla iletişiminiz güçlü olacak ve çevrenizdeki insanların desteğini alabileceksiniz.

BOĞA BURCU YORUMU

Sevgili Boğa burçları, bugün maddi konularda dikkatli olmanız gereken bir gün. Harcamalarınızı kontrol etmek ve bütçenizi korumak için adımlar atmalısınız. Ayrıca, sağlığınıza dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

İKİZLER BURCU YORUMU
YENGEÇ BURCU YORUMU

Sevgili Yengeç burçları, bugün iş hayatınızda bazı fırsatlar karşınıza çıkabilir. Yaratıcılığınızı kullanmak ve yeni projelere başlamak için iyi bir gün olabilir. Kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

ASLAN BURCU YORUMU

Sevgili Aslan burçları, bugün sağlık konularına dikkat etmeniz gerekebilir. Kendinizi dinlemeli ve vücudunuzun sinyallerini takip etmelisiniz. Ayrıca, ev yaşamınızda rahatlama ve huzur arayışında olabilirsiniz.

BAŞAK BURCU YORUMU

Sevgili Başak burçları, bugün sosyal ilişkilerinizde aktif olacak ve yeni insanlarla tanışma fırsatı bulacaksınız. Paylaşımlarınız artabilir ve birlikte projeler üzerinde çalışma şansı yakalayabilirsiniz.

TERAZİ BURCU YORUMU

Sevgili Terazi burçları, bugün kariyer hayatınızda önemli adımlar atabilirsiniz. İş yerinde başarılı olmak için güvendiğiniz yeteneklerinizi kullanabilir ve liderlik rolünü üstlenebilirsiniz.

AKREP BURCU YORUMU

Sevgili Akrep burçları,bugün maddi konulara odaklanmanız gerekebilir. Yatırım yapma veya mali planlama konusunda adımlar atabilirsiniz. Ayrıca, sevdiklerinizle harmoni içinde olmaya özen gösterin.

YAY BURCU YORUMU

Arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize ne planladığınızı ve nereye gittiğinizi bildirin, ardından onları geziye katılmaya davet edin. Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, diğer insanları planlarınıza dahil ederek bazı ciddi liyakat puanları kazanabileceğiniz anlamına gelir.

OĞLAK BURCU YORUMU

Sevgili Oğlak burçları, bugün ilişkilerinizde iletişiminizi güçlendirecek adımlar atabilirsiniz. Partnerinizle aranızdaki sorunları çözmek ve ilişkinizi daha derinleştirmek için fırsatlar yakalayabilirsiniz.

KOVA BURCU YORUMU

Bugünün Venüs-Mars bağlantısı, haritanızın en dinamik iki açısını kesiyor, bu nedenle yaratıcı bir çabada başarılı olmak istiyorsanız, şimdi ona en iyi şansı vermenin tam zamanı. İnsanların fikirlerinize ne kadar açık olduklarına şaşırabilirsiniz.

BALIK BURCU YORUMU

Sevgili Balık burçları, bugün duygusal anlamda hassas olabilirsiniz. Kendinizi anlamak ve duygularınızı ifade etmek için zaman ayırmalısınız. Yakın çevrenizle iletişimde olmayı ihmal etmeyin.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM